امروز پنج شنبه  ۳۰ فروردين ۱۴۰۳

جایگاه مطلوب ساختار فنی سازمان صداوسیما در منطقه

مشاهده ۱۴۱
۱۴۰۲/۱۰/۱۰- ۱۳:۴۸

عضو هیات علمی‌گروه مخابرات و فناوری اطلاعات دانشگاه صداوسیما، جایگاه ساختار فنی سازمان صدا و سیما در منطقه را مطلوب برشمرد.

به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، روز به روز و لحظه به لحظه به ایام برگزاری مهمترین رویداد فنی سازمان صداوسیما نزدیک می‌شویم. جایی که توجه فعالان صنعت رسانه را به خود جلب می‌کند... بله؛ اجلاس فناوری رسانه... حال که بیستمین دوره از این اجلاس که به همت معاونت توسعه و فناوری رسانه از 11 تا 13 دی ماه در مرکز همایش های صداوسیما برگزار می‌شود را در پیش رو داریم، بر آن شدیم تا نظر چند تن از فرهیختگان این حوزه را جویا شویم.

به همین منظور سراغ محمد بهدادفر دکترای مهندسی برق-مخابرات از دانشگاه صنعتی اصفهان و عضو هیات علمی‌گروه مخابرات و فناوری اطلاعات دانشگاه صدا و سیما که ریاست پیشین دانشکده فنی و مهندسی این دانشگاه را نیز عهده دار بود، رفته و گفتگویی با وی داشتیم که در ادامه می خوانید...

وی در خصوص تحولات صنعت رسانه در جهان به ویژه تحول در رسانه ملی و جایگاه سازمان صدا و سیما در این رقابت گفت: ارزیابی جایگاه فنی و زیرساخت سازمان صدا و سیما در بین سایر برودکسترهای دنیا، منطقاً شامل در نظر گرفتن عواملی همچون دسترسی به محتوای پخش با رویکردهای نوین و سنتی، کیفیت ارسال، زیرساختهای فنی، ترغیب و تشویق مخاطبین و نوآوری‌های فنی درون مجموعه است. عامل دیگری که در این ارزیابی تاثیرگذار است، توانمندی‌های بالفعل شده در پخش سازمان صدا و سیما شامل تکنولوژی‌های دیجیتال، پوشش ماهواره‌ای، تامین استانداردهای مختلف و اخذ بازخورد میزان رضایتمندی مخاطبان از کیفیت پخش است. با توجه به ساختار فنی سازمان صدا و سیما که بخصوص در سال‌های اخیر، با رویکرد چابک‌سازی بهبود یافته است، به صراحت می‌توان اذعان کرد که سازمان در اکثریت عوامل ذکر شده، دست کم یکی از بازیگران اول منطقه است. با این وجود، در مواردی همچون استفاده از رسانه‌های نوین، بکارگیری قابلیت‌های به روز فناوری اطلاعات و سیستم‌های هوشمند در حوزه رسانه که با سرعت انفجاری در حال رشد هستند و نهایتاً ایجاد انگیزه برای مخاطبین و اخذ بازخورد رضایمندی کاربران از کیفیت فنی پخش (QoE)، همچنان جای خالی برای اقدامات موثر وجود دارد.

دکتر بهدادفر با بیان اینکه در بخش‌ داوری مقالات معمولا هر ساله مقالاتی به اینجانب ارجاع می‌شود، اظهار داشت: از طرفی به همراه دانشجویان مقاطع کارشناسی و ارشد، بیش از 10 مقاله در اجلاس سالهای گذشته ارائه کرده‌ایم. همچنین، در بخش سخنرانیها نیز یک نشست در اجلاس سالهای گذشته در موضوع "لزوم حرکت به سمت مجموعه‌های نرم‌افزارمحور در ساختار فنی سازمان و بررسی اقدامات برودکسترهای شناخته شده در این حوزه" داشتیم. همکاران بنده در آن نشست،  استاد نوری فرد (عضو هیات علمی دانشکده فنی) و استاد شبانیان (عضو هیات علمی‌پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات) بودند.

عضو هیات علمی‌گروه مخابرات و فناوری اطلاعات دانشگاه صدا و سیما در خصوص دستاوردهای برگزاری نشست‌های تخصصی در اجلاس فناوری رسانه و همچنین حضور شرکت‌های فعال در حوزه صنعت رسانه در نمایشگاه اجلاس عنوان کرد: برگزاری نشست‌های علمی، اگر بر مبنای بحث و بررسی نیازهای فنی حال و آینده و همچنین، آسیب شناسی‌ مصوبات و اقدامات دوره‌های مدیریتی فنی سازمان از گذشته تاکنون و با هدف تدوین و یا به روز رسانی نقشه راه بدنه فنی سازمان باشد، بسیار مفید و بلکه لازم است.

در چنین شرایطی اقدامات، مصوبات و فرآیندهای صورت گرفته در بدنه فنی، به شکل سیستماتیک اجرا خواهند شد و وابستگی به فرد یا فردمحوری در آنها کمرنگ خواهد شد. از طرفی بخش نمایشگاه، بستری برای هم‌افزایی بین سازمان و شرکت‌های فعال حوزه رسانه در کل کشور ایجاد می‌کند که می‌تواند نقاط قوت و ضعف و موجود در صنعت رسانه کشور را مشخص نماید. با این وجود، صرف برگزاری نمایشگاه، به تنهایی مفید نخواهد بود. برای مثال و صرفا به عنوان یک نمونه اقدام مفید، انتظار می‌رود که همزمان با هر دوره برگزاری نمایشگاه، یک فعالیت پژوهشی جامع از توانمندیهای فنی بالفعل و بالقوه شرکت‌ها و امکان تعامل آنها با بدنه فنی سازمان، همچنین نیازمندیهای فنی که در نمایشگاه به آنها پرداخته نشده، نواقص موجود و مواردی از این دست انجام شود.

نتیجه چنین پژوهش‌هایی می‌تواند برگزاری نمایشگاه را از حالت شکل محور به محتوا محور سوق دهد، مثلاً در برگزاری نمایشگاه‌های بعدی، کشف استعدادهای فنی توانمند داخل کشور، اولویت‌های مناقصه‌های فنی یا سایر موارد، ملاک عمل قرار گیرد. یکی از اقدامات مفیدی که در سالهای اخیر در اجلاس دیده می‌شود، نمایش ایده‌های خلاقانه همکاران صداوسیمای استانها و ارزیابی آنهاست که انگیزه مضاعفی برای همکاران و متخصصان فنی در مراکز برای ایده پردازی و خلاقیت در حوزه فنی رسانه ایجاد می‌کند.

وی در پایان ضمن بیان توصیه و پیشنهادی برای برگزاری بهتر اجلاس افزود: همانطور که در موارد متعددی، پیشتر نیز توصیه کرده ام، نیاز است که در برگزاری اجلاس، نقش دانشگاه صدا و سیما بسیار پررنگ‌تر از نقش فعلی آن شود. هر چند این مهم، با مشارکت هر دو طرف یعنی دانشگاه و معاونت توسعه و فناوری رسانه قابل انجام است، عنایت ویژه آن معاونت در ارتباط با دانشگاه و دعوت از استادان، متخصصان و دانشجویان برای همکاری در بخش‌های مختلف اجلاس را می‌طلبد. هر چند این موضوع به اجلاس محدود نمی‌شود و فلسفه وجودی دانشکده فنی، ایجاد اتاق فکری برای بدنه فنی سازمان بوده و هست.

امتیاز شما