امروز شنبه  ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
همراه با برنامه پرمخاطبی که این روزها از شبکه افق پخش می‌شود
همراه با برنامه پرمخاطبی که این روزها از شبکه افق پخش می‌شود

غلبه بر دردها در«انارستان»

مشاهده ۳۵۷
۱۴۰۲/۱۱/۲۲- ۱۶:۱۸
تعداد بازدید:357

برنامه «انارستان» از شبکه افق سیما مدت‌هاست که روی سلامت مردم دست گذاشته و به آن‌ها می‌آموزد که با درمان‌های ساده خانگی بتوانند بر دردهایشان غلبه کنند.

به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، طب سنتی امروز به عنوان درمان مکمل در بسیاری از کشورها به کمک بیماران آمده‌است و به‌خصوص در جوامع شرقی رونق بیش‌تری دارد. طب سنتی در کشور ما پیشینه دیرینه‌ای دارد، چنانکه کتب طبی بوعلی سینا تا سال‌ها در دانشگاه‌های اروپایی تدریس می‌شد. 

هرچند امروز طب سنتی در کشور ما به عنوان طب مکمل پذیرفته و دانشکده‌ای با همین نام در دانشگاه علوم پزشکی تهران دایر شده و معاونتی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به این حوزه اختصاص یافته‌است؛ همچنان به دلیل آمیخته شدنش با باورهای عمومی‌که لزوما همه آن‌ها صحیح نیستند، نیازمند نگاهی علمی از منظر متخصصان طب سنتی است.

برنامه«انارستان» از شبکه افق سیما مدت‌هاست که روی سلامت مردم دست گذاشته و به آن‌ها می‌آموزد که با درمان‌های ساده خانگی بتوانند بر دردهایشان غلبه کنند.

«انارستان» ازجمله برنامه‌های پرمخاطب رسانه ملی است که سهم درخور توجهی در تماس‌های مردمی‌با 162 دارد. با عوامل این برنامه گفت‌وگو کرده‌ایم تا آن‌ها از دلایل دلنشین بودن و جذابیت«انارستان» برایمان بگویند.

 باورمان نمی‌شد تا این حد از طب سنتی استقبال شود

علی خواجه، تهیه‌کننده برنامه «انارستان» در باره پیشینه این برنامه گفت: این برنامه هم‌زمان با شیوع بیماری کرونا در فروردین سال 1399 از شبکه افق به صورت روزانه شروع به کار کرد و تا آبان همان سال سه فصل از این برنامه در 134 قسمت از شبکه افق پخش شد.

وی با اشاره به اینکه از همان ابتدا «انارستان» مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت، افزود: دوران شیوع ویروس کرونا مردم و جامعه به‌شدت با موضوع سلامت و حفظ آن درگیر بودند. من از فصل چهارم تهیه‌کنندگی برنامه را به عهده گرفتم و به صورت زنده از سوم آذر پنج روز در هفته، ساعت 16:00 از شبکه افق سال 1399 شروع به فعالیت کردیم. اکنون بعد از گذشت بیش از سه سال در فصل هشتم این برنامه قرار داریم و پنج فصل را کار کردیم و گروه ما تاکنون بیش از 700 قسمت آن را پخش کرده‌است.

وی خاطرنشان کرد: استقبال مردم از این برنامه از همان ابتدا شگفت‌انگیز و دور از انتظار بود. از همان ابتدا مدیران و ما برنامه‌سازانی که ساخت این برنامه را به عهده داشتیم باورمان نمی‌شد که مردم این میزان از طب سنتی و محتوای آن استقبال کنند.

خواجه با اشاره به اینکه از همان ابتدا که برنامه شروع شد پربیننده‌ترین برنامه شبکه افق بود ادامه داد: امروز که چهار سال از تهیه‌کنندگی من در این برنامه می‌گذرد همواره برنامه«انارستان» با فاصله از پربیننده‌ترین برنامه‌های سیما بوده‌ است و میزان مخاطبان ثابت و وفادار این برنامه بسیار بالاست.

وی اضافه کرد: «انارستان» در مقایسه با دیگر برنامه‌های سلامت‌محور پرمخاطب در صداوسیما نیز جایگاه خوبی دارد و در ماه‌های گذشته از این هم فراتر رفته و جزو 20 برنامه بسیار پرمخاطب در میان تمام شبکه‌هاست.

این تهیه‌کننده با تأکید بر اینکه برنامه اساساً با رویکرد طب سنتی آغاز شد تا از منظر طب سنتی به موضوعات مختلف در حوزه سبک زندگی به ویژه بیماری‌ها بپردازد، افزود: اساساً دغدغه ما این بود که در حوزه طب سنتی به طور ویژه برنامه‌ای داشته‌باشیم که سنتی باشد و به حوزه دیگری نپردازد. بسیاری از علاقه‌مندان، فعالان این حوزه، استادان و متخصصان هم در دانشگاه و خارج دانشگاه دغدغه رساندن آن به مردم را داشتند، فضای آن روز جامعه در دوران کرونا و اراده مدیران شبکه افق باعث شد این برنامه طراحی و تولید شود.

وی با اشاره به دلایل پرمخاطب بودن«انارستان» گفت: این اهمیت اول به دلیل محتوای طب سنتی و طب اسلامی‌برمی‌گردد و به نظر می‌رسد که میزان مخاطب برنامه بیش از هر چیز مدیون محتوای غنی، اصیل و پرکاربرد برای مردم است که هم ریشه در فرهنگ چندهزار ساله و هم ریشه در اعتقادات فراگیر مردم ایران دارد که به شکل کاربردی و کاملاً محسوس تأثیراتش را در زندگی‌شان می‌بینند.

خواجه ادامه داد: دلیل دوم پرمخاطب بودن این برنامه حضور استادان، پزشکان، اطبا و حکمای باسواد، قابل اعتماد، خوش‌بیان و دانشمندی است که در خدمتشان بوده‌ایم. بیش از 100متخصص، حکیم و طبیب در این برنامه حضور پیدا کردند و مردم به واسطه اعتمادی که به آنان دارند جذب برنامه شده‌اند.

وی تأکید کرد: بیش از 18 بخش در برنامه طراحی و پخش شده و تلاش کردیم بیش‌ترین تنوع موضوعی و جذابیت بصری با وجود محدودیت‌های مالی و اجرایی در برنامه اعمال شود. در 700 قسمت تولید شده«انارستان» از پخش محتوای تکراری و خسته‌کننده دوری کردیم تا موجب جذب بیش‌تر مخاطبان شود.

این تهیه‌کننده توجه به مخاطب را یکی بندهای اجرایی طرح تحولی در رسانه ملی دانست و گفت: طب سنتی شاید یکی از معدود داشته‌ها و سرمایه‌های کهن ماست که همچنان زنده است و از قدما به ما رسیده‌ است. بخش عمده‌ای از معماری، سبک زندگی، پوشش، تغذیه و میراث علمی‌گذشتگان یا از بین رفته یا توسط سبک‌های امروزین جایگزین شده، ولی طب سنتی از آن دسته سرمایه‌هایی است که همچنان در میان مردم رایج شده و در حال پیشرفت است.

خواجه ادامه داد: بهره‌گیری از علم بومی در دنیای امروز مورد استقبال است و مردم را در برابر ناامیدی‌ای که سبک زندگی جدید برایشان ایجاد کرده با آموزه‌هایی که در این برنامه به آن‌ها داده می‌شود به گسترش سلامتی‌شان امیدوار می‌کند.

وی تصریح کرد: طب سنتی یکی از مظاهر سبک زندگی ایرانی- اسلامی ماست و از جهت عدالت هم با توجه به اینکه هزینه‌های درمان و حفظ سلامتی از طریق طب سنتی به شدت کاهش می‌دهد، می‌توان گفت که ارائه درمان‌های ساده منجر به گسترش عدالت در حوزه سلامت می‌شود.

 هدف «انارستان» حفظ سرمایه سلامت مردم

آرمان غفاریان مجری برنامه «انارستان» با بیان اینکه این برنامه روی سرمایه مردم که سلامتی‌شان است دست گذاشته‌، آن هم سلامتی که شاید در این دوره بسیار گران به دست بیاید گفت: «انارستان» می‌گوید که شما می‌توانید این سلامت را خیلی راحت با رعایت برخی اصول ساده که برگرفته از فرهنگ و طب ایرانی و گفته‌های دانشمندان کشورمان است به دست آورید.

وی خاطرنشان کرد: مردم ما خیلی وقت‌ها نمی‌دانند با درمان‌های خیلی ساده می‌توانند بر بزرگ‌ترین دردهایشان غلبه کنند و «انارستان» به همین خاطر شگفت‌انگیز و برای مردم دلنشین است. شاید در ابتدا خیلی‌ها به کارآمدی درمان سنتی باور نداشتند، اما زمانی که نمونه‌هایی را به برنامه دعوت کردیم که نشان دهیم خیلی‌ها از طریق طب سنتی درمان شده‌اند که طب جدید از درمانشان عاجز بوده، ارتباطی دو طرفه و دوستانه میان ما و مخاطبانمان شکل گرفت.

غفاریان در بخش دیگری از سخنانش به اجرای بند عدالت‌محوری مورد تأکید سند تحول در این برنامه اشاره کرد و گفت: سعی می‌کنیم درمان‌های ساده خانگی را میان مردم گسترش دهیم که هم صرفه‌جویی در هزینه‌هایشان می‌کند، هم به‌راحتی می‌توانند سلامتشان را به دست بیاورند. ما میراث‌دارانی هستیم که باید این میراث گرانبها را حفظ کنیم، ارتقا و به نسل‌های بعد انتقال دهیم.

این مجری تلویزیون ادامه داد: افکار عمومی‌به شدت به طب و سبک زندگی مدرن بدبین است و رجوع به طب سنتی به عنوان سبک زندگی جایگزین و کم‌خطر روز به روز در حال رشد است. این موضوع باعث شده که چرخه‌های اقتصادی بزرگ و پرسودی در کشورهای مختلف دنیا عطف به نیازهای سنتی شکل بگیرد و در حال افزایش باشد.

غفاریان با ابراز تأسف از اینکه در کشور ما به دلیل وجود منافع حزبی، گروهی، مافیایی در طب مدرن و چرخه آن، طب سنتی از جهات مختلف مورد هجمه و محدودیت قرار گرفته‌است، افزود: هرچند توجه به طب سنتی و رفع موانعش در سال‌های اخیر روز به روز در حال افزایش است، اما همچنان مخالفت‌ها و هجمه‌هایی که به طب سنتی می‌شود غیرقابل توجیه است؛ چه از جهت سیاست‌گذاری، علمی- تحقیقاتی، تخصیص امکانات و بودجه، زیرساخت‌های حقوقی و موارد دیگر طب سنتی عمیقاً تحت فشار است و تصمیم‌گیران رویکردشان طب مدرن است.

 

 

امتیاز شما