راديو ازبكي با شعار «ما يك دل بودهايم با صد زبان» گامهاي بسيار مثبتي براي گسترش فرهنگ اسلامي- ايراني در منطقه تحت نفوذ امواجش يعني كشورهاي آسياي مركزي و شمال افغانستان برداشته است.
به گزارش روابط عمومي رسانه ملي،در نخستين روز شهريور 1370، يكي از دستاوردهاي انقلاب تاريخي حضرت امام خميني(ره) در شهر مقدس مشهد به بار نشست و عطر معنوي كلام وحي از راديو ازبكي جمهوري اسلامي ايران در قلب كشورهاي آسياي مركزي پراكنده شد. راديو ازبكي ابتدا با پخش 30 دقيقه و پس از آن با افزايش 60 دقيقه ديگر(در مجموع 30 دقيقه صبح و 60 دقيقه شب) تاكنون انتقال پيام انقلاب اسلامي و معرفي اسلام ناب محمدي(ص) را در چشمانداز برنامههاي خود قرار دادهاست. نگاه اين راديو در سالهاي گذشته به برنامهسازي، رويكردي سياسي و فرهنگي بوده كه همچنان نيز ادامه دارد. راديو ازبكي با شعار «ما يك دل بودهايم با صد زبان» گامهاي بسيار مثبتي براي گسترش فرهنگ اسلامي- ايراني در منطقه تحت نفوذ امواجش يعني كشورهاي آسياي مركزي و شمال افغانستان برداشته است.
**پخش اخبار و تحليل رويدادهاي مهم
سيدناصر زيارتيراد از سال 1380 در برونمرزي خراسان رضوي مشغول به كار است. تهيهكنندگي برنامههاي سياسي، دبيري و سردبيري خبر راديوهاي دري و تاجيكي از جمله فعاليتهاي وي تا پايان سال 1390 است. زيارتيراد از اسفند 90 در سمت مدير راديو ازبكي در رسانهملي انجام وظيفه ميكند. در راديو ازبكي برونمرزي صداي خراسان رضوي، هماكنون هفت گوينده و مترجم، دو دبير خبر، يك تهيهكننده، يك بازشنو و مسئول سايت، دو صدابردار و يك نيروي هماهنگي مشغول به كار هستند.
بهگفته زيارتيراد، بخش خبر راديو ازبكي روزانه 10 دقيقه خبر بهصورت زنده پخش دارد و روزانه حدود هشت دقيقه هم تحليل روز كه به مهمترين رويدادهاي ازبكستان، آسياي مركزي، ايران و ساير نقاط ميپردازد. در اين برنامه تحليلي از نظرهاي كارشناسان استفاده ميشود. همه اخبار قرائت شده نيز روزانه در سايت بارگذاري ميشوند. وي ميگويد: در گذشته خبرنگاراني از برخي مناطق ازبكستان، تاجيكستان و شمال افغانستان، گزارشهايي را ارسال ميكردند كه هماكنون بهدليل مشكلات مالي فقط يك خبرنگار كه در تاشكند مستقر است، گزارش ارسال ميكند.
**نحوه ارتباط مخاطبان و سطح نفوذ راديو
زيارتيراد درباره ميزان نفوذ و تأثيرگذاري برنامههاي راديو ازبكي گفت: با گسترش روزافزون شبكههاي سايبري، نحوه ارتباط مخاطبان با رسانههاي ديداري و شنيداري دستخوش تغييرات زيادي شدهاست. فيسبوك، توييتر، آدنا كلاسنيك و تلگرام، فضاهاي مجازي هستند كه مخاطبان راديو ازبكي از طريق آن با عوامل برنامهساز تعامل و گفتوگو ميكنند و در اين ميان فيسبوك و آدنا كلاسنيك كه شبكه اجتماعي روسيزبان است از ضريب نفوذ بيشتري برخوردار هستند. روزانه بيش از دو هزار نفر در آدنا كلاسنيك با راديو در ارتباط هستند.
زيارتيراد در ادامه سخنانش در خصوص محدوديتهاي ارتباطي در برخي مناطق نيز گفت: با توجه به فضاي امنيتي كه سالهاست مردم ازبكستان در آن زندگي ميكنند و از طرفي فقدان دفتري در ازبكستان براي هماهنگي امور خبري و برنامههاي توليدي، فضاي كار براي همكاران دشوار است و بهراحتي كارشناسان و مردم عادي نميتوانند نظرهايشان را درباره مسائل مختلف بيان كنند، چون افراد و فعاليتهاي آنان از طريق سرويسهاي اطلاعاتي ازبكستان رصد ميشوند. البته ناگفته نماند كه نهادهاي مسئول امنيتي در ازبكستان، روزانه اقدامات و كارهاي سايت و همچنين پخش برنامه هارا بررسي ميكنند. از حدود يكسال پيش متوجه شديم كه ميتوانيم صداي راديو را از طريق موج افام به شمال افغانستان، رله كنيم. بههمين منظور با مساعدت آقاي تهامي، مديركل راديوهاي آسياي ميانه و قفقاز و دستور معاون محترم برونمرزي، پخش آزمايشي رله صداي راديو از طريق افام در شمال افغانستان آغاز شد. اما باوجود استقبال مردم افغانستان، بهعلت برخي مسائل امنيتي و حساسيتزا كه از سوي مقامهاي امنيتي افغانستان مطرح شد، از پخش آن جلوگيري بهعمل آمد. در شمال افغانستان، دو و نيم تا سه ميليون ازبكزبان سكونت دارند كه بهدليل محدوديتها و فقر فرهنگي موجود،برنامههاي راديو ازبكي ميتواند براي آنان اثرگذار باشد.
**برنامههاي آينده و چشمانداز راديو
محورهاي برنامهسازي در آينده، بيشتر درخصوص موضوعاتي چون تقريب مذاهب و وحدت اسلامي، مقابله با اسلامهراسي و ايرانهراسي، بيداري اسلامي و افزايش ضريب و نفوذ جمهوري اسلامي و مقابله با افراطگرايي و گروههاي تروريستي نظير داعش خواهد بود.
مدير راديو ازبكي خاطرنشان كرد: در كنار تلاش درزمينه تنوعبخشي و ارتقاي كمّي و كيفي برنامهها در بخش توليد، تلاشهاي مهمي هم در بخش پايگاه اينترنتي صورت گرفته و سعي شده با گرافيكهاي متنوع و جذاب و بهروزرساني پيوسته و مداوم در نگهداري بازديدكنندگان روزانه خود، با توجه به تغيير نشاني اينترنتي كه سال گذشته اتفاق افتاده، بازديدكنندكان خود را حفظ كنيم وشمارآن ها را افزايش دهيم. در اين حوزه هم با تلاش همكاران، چشمانداز و افق روشني را ترسيم كردهايم كه با افزايش بارگذاري مطالب آموزنده و با تأكيد بر اشتراكات فرهنگي و تاريخي براي جذب بالاي مخاطب گام خواهيم برداشت.
زيارتي تأكيد كرد: راديو ازبكي براي افزايش نيمساعته در بخش شامگاهي كه داراي شنونده بيشتري است آمادگي دارد و اميد است كه با موافقت مديران و مسئولان اين امر تحقق يابد و اميدواريم با فراهم شدن بستر كار از جمله نيروي انساني متخصص، وبسايتي نيز به خط ازبكهاي افغانستان (اوزبكچه) كه از ميزان نفوذ مناسبي برخوردارند، راهاندازي كنيم.
**لذت اثربخشي پيام بر مخاطبان
اميد صفايينيا كه از سال 1381 همكارياش را با صداوسيماي خراسان رضوي آغاز كرده است و اكنون قريب 10 سال است با راديو ازبكي همكاري دارد، هماكنون بهعنوان تهيهكننده راديو، برنامههاي مختلف سياسي، اجتماعي، فرهنگي و معارفي را در هفته تهيه و توليد ميكند.صفايينيا مي گويد: راديو ازبكي در حال حاضر هفت گوينده و مترجم دارد كه كار ترجمه و گويندگي برنامهها را بر عهده دارند. دو صدابردار ايراني هم ما را در تهيه اين برنامهها ياري ميكنند.
كار در حوزه برونمرزي خصوصاً راديو ازبكي، سختيها و شيرينيهاي خاص خودش را دارد و همين امر كه رسانهاي سخنگوي جمهوري اسلامي ايران در كشور ديگري باشد و مطالب و گفتارش بتواند در روابط دو كشور مؤثر باشد، حساسيت كار را اثبات ميكند.
صفايينيا، اثرگذاري و اثربخشي آشكار پيام انقلاب و اسلام ناب محمدي(ص) را كه در حوزه مخاطب مشهود و قابللمس است بهترين حس و حالي ميداند كه در دوره خدمت در رسانهملي برايش ماندگار خواهد شد. وي ميگويد: مردمي كه تشنه دريافت معارف الهي و اخلاق اسلامي هستند، و70 سال تحت سلطه كمونيست بودهاند، بيشترين پذيرش را در حوزه دين و معارف دارند.
صفايينيا مصداق صحبت خود را خاطرهاي عنوان ميكند كه حدود دو سال پيش مادر و دختري از ازبكستان به مشهد آمدهاندو با مراجعه به راديو ازبكي گفتهاند با گوش دادن برنامههاي شما علاقهمند به مذهب شيعه شدهايم و ميخواهيم مذهب تشيع را قبول كنيم.
**حضور فعال در فضاي مجازي
عبدالله رمضاني از سال 1383 همكارياش را با سازمان آغاز كرده و حدود 8 سال است كه در راديو ازبكي مشغول فعاليت است. وي هماكنون مسئول سايت راديو ازبكي است و كار بازشنوي برنامههاي توليدي را هم بر عهده دارد.
رمضاني ميگويد: فعاليت اصلياش بيشتر نظارت بر محتواي سايت و مطالب و برنامههاي بارگذاري شده در سايت است. اين سايت به نشاني http://parstoday.com/uz با دو نيروي فعال، روزانه حجم بالايي از مطالب و اخبار را به زبان ازبكي ترجمه و بارگذاري ميكند. وي تصريح ميكند: همه همكاران با سايت همكاري و در ارتقاي آن نقشآفريني ميكنند و ماهانه حدود سه هزارو200 نفر بازديدكننده داريم كه معمولاً از كشورهاي ازبكستان، تاجيكستان، قرقيزستان، روسيه، تركيه، آمريكا و انگليس و ساير كشورهاي اروپايي هستند.
رمضاني ادامه داد: علاوه بر خود سايت كه حاوي اخبار، گزارش، برنامههاي توليدي، گالري تصاوير، فيلم و كاريكاتور است، صفحهاي ويژه بهنام امام رضا(ع) نيز بازطراحي كردهايم كه به زندگينامه و سيره و سبك زندگي امام هشتم(ع) و همچنين معرفي مجموعه بزرگ حرم رضوي شامل رواقها، صحنها، مسجدها و... و مطالب آموزنده و پرباري از امام رضا(ع) اختصاص دارد. مسئول سايت ازبكي افزود: اين صفحه به همت همكاران ايراني و خارجي و پشتيباني و ياري آقاي زيارتيراد مدير راديو ازبكي و به دست قائممقام سازمان در سال 1392 رونمايي شد. اين صفحه كه در سايت قبلي راديو (irib) تحت عنوان وبسايت طراحي شده بود، نخستين و جامعترين منبع به خط سيريليك در بستر اينترنت است كه بهصورت ويژه به مطالبي درباره امام رضا(ع) اختصاص دارد.