به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، این برنامه از هفتم محرم، 23 تیر تا پایان ماه صفر هر شب همزمان از دو استودیو واقع در تهران و کربلا بهصورت زنده پخش میشود. روایت آداب سفر و مسائل معارفی و معنوی در سفر زیارتی عتبات با حضور کارشناسان مذهبی بهصورت زنده از بیتالحرمین با اجرای سیدکاظم احمدزاده، بخشی از این برنامه است. قصه هیئتهای دانشآموزی، میز سوگواره، کولهپشتی و میز خبر با توجه به محوریت آموزشی این شبکه، بخشهای دیگر این برنامه است که با اجرای زینب پورابراهیم در استودیو تهران، در اختیار مخاطبان قرار میگیرد. این برنامه به تهیهکنندگی علیاکبر کریمی از تهیهکنندگان با تجربه و قدیمیپخش میشود.
علیاکبر کریمیبا صمیمیتی خاص از عرض ارادت به شیفتگان سید و سالار شهیدان، صحبت میکند. او این برنامه را در ۵۰ قسمت ۶۰ دقیقهای روی آنتن برده است. گفتوگوی ما را با وی در روزهایی که این برنامه روی آنتن است، بخوانید:
وجه تسمیه این برنامه چیست؟
مهمترین مشخصه این برنامه همانطور که از نامش پیداست حضور در کربلاست و سعی کرده مخاطبش را در کربلا حاضر ببیند و با لحظهلحظههای سفر به کربلا همراه شود و خودش را با وضع موجود تطبیق دهد.
چهطور شد که این برنامه از شبکه آموزش روی آنتن رفت و وجوه ارتباط معارفی برنامه چگونه به این شبکه پیوند خورده است؟
با توجه به انطباق ایام پیادهروی اربعین با تابستان گرم امسال، از سال گذشته تصمیم بر آن شد تا در کنار برنامههای آموزشی، برای افزایش سلامت و معنویت زائران، برنامهای نیز به منظور آموزش سلامت جسمی و تسهیل سفر زائران تولید شود که نتیجه آن برنامه «با کربلا» شد. سال گذشته محور برنامه، انتقال تجربیات مهمانان بود که سفر اربعینی را تجربه کرده بودند و ندا ملکی، مجری برنامه با مهمانان به گفتوگو میپرداخت و شرح دلدادگی و موانع و مشکلات مسیر را نیز در حوزههای بهداشت فردی یا جمعی به سمع و نظر مخاطبان میرساند.
آیا برنامه مبتنی بر مستند است؟
بر اساس تجربه گذشته به این نتیجه رسیدیم که کارمان را بر پایه مستند جلو ببریم. از این رو از بزرگترین مستندسازان دعوت کردیم تا با حضور در استودیو و ضبط تجربه مهمانان، بتوانند مستندهایی خوب بسازند تا بتوان از آنها تحت عنوان تجربهای برای سالهای بعد استفاده کرد.
برای برنامه امسال چه ویژگیای در نظر گرفتهاید تا وجه تمایز آن با برنامه سال گذشته باشد؟
مهمترین ویژگی برنامه امسال که از اوایل محرم شروع به پخشش کردیم توجه به مخاطب و شناخت ویژگیهای او بودهاست. من یاد گرفتهام که اگر کاری با ذائقه مردم ساخته شود، فرقی نمیکند در چه شبکهای باشد، مردم حتماً از آن استقبال خواهند کرد و این برنامه سال گذشته با ذائقه مردم همراه بود و توانست جایگاهی ویژه و مردمپسند نزد مخاطبان برای خود کسب کند که شاهد مثال آن، شرکت گسترده مردم در پویش «شعار روی کولهپشتیهای زائران» بود که عکسهای بیشماری از شعارهای حکشده روی کولهپشتیهای زائران را دریافت کردیم. همین استقبال و لزوم اطلاعرسانی دقیق و آگاهیبخشی و آموزش دقیق به زائران، ما را بر آن داشت تا امسال نیز این برنامه را به تولید و پخش برسانیم. ما هر شب بهصورت زنده آیتمهای مختلفی را از استودیو تهران با اجرای زینب پورابراهیم و از استودیو کربلا با اجرای سیدکاظم احمدزاده پخش میکنیم.
در شرح برنامه آمده که برنامه «با کربلا» برنامهای تعاملی است. چگونه این تعامل را شکل دادهاید؟
همانطور که اشاره کردید، «با کربلا» برنامهای تعاملی و دوسویه با مردم است و محور اصلی برنامه و نقش اصلی آن را مردم بر عهده دارند و با ارسال عکسهایی از سفر اربعین یا فعالیتهای جانبی خود به روند شکلگیری محتوا در طول برنامه کمک میکنند. مخاطبان عکس و فیلم و دلنوشتههای خود را در این برنامه به اشتراک میگذارند. مخاطبان این برنامه میتوانند عکس، دلنوشته و فیلمهای خود را به شماره 09108994244 بفرستند.
سهم راهپیمایی و همراهی با موکبها چقدر است؟
بهمنظور تکریم مهماننوازی مردم عراق و موکبها بخشی نیز به بازگویی مهماننوازی مردم عراق و بهویژه شهرهای نجف و کربلا اختصاص پیدا کرده که مخاطبان یا با دلنوشتهها، اشعار و داستانکهای خود با ما همراه هستند یا تصاویر و ویدئوهای خود را با ما به اشتراک میگذارند.
ارتباط برنامه با جوانان و دانشآموزان چگونه است؟
امسال با توجه به اینکه استقبال مردم و بهویژه جوانان و نوجوانان از پیادهروی اربعین رو به افزایش است، در دوره تحولی جدید به ما مأموریت خاص آموزش و پرورشی داده شده تا بیشتر وارد حوزه دانشآموزی و دانشجویی بشویم که بر همین مبنا استودیو ما کاملاً شکلی خاص به خود گرفته و بهاصطلاح هنریها و تئاتریها در یک «بلکباکس» با طراحی صحنه کلاسی، برنامه ضبط و تولید میشود و عوامل درون صحنه نیز از دانشآموزان و دانشجویان هستند و بهعنوان بازوی اجرایی و کمک مجری، بعضی از بخشها را اجرا میکنند.
موضوع اصلی برنامه چیست؟
توجه به دو گروه دانشآموزی و دانشجویی پسر و دختر، فضای استودیو و صحنه مقابل دوربین را به نوعی توازن و وزانت رسانده که در آن یک گروه دونفره از پسرها بخشهای مرتبط با دریافت اطلاعات از شبکههای مجازی را اجرا میکنند و گروه دیگر (دختران) با حرارتی پرشور از دوره نوجوانی، اخبار مربوط به سفر اربعین را که لحظهبهلحظه از سوی نهادهای مختلف و خبرگزاریها مخابره میشود، به اطلاع بینندگان میرسانند و با محور قرار دادن سؤالات مردم نسبت به بعضی از موانع و محدودیتها تلاش میکنند پاسخی درخور را به مخاطبان ارائه دهند.
دلیل اینکه آرایه (دکور) برنامه به صورت کلاس طراحی شده، چیست؟
آرایه برنامه بهصورت کلاس درس طراحی شده و علاوه بر مجری و مهمانان، دانشآموزان دانشجویان و سایر گروههای مردمی در استودیو حضور دارند. حفظ تعامل با مخاطبان در طول اجرای برنامه از ویژگیهای اصلی «با کربلا» است که در همین فضای کلاسمانند تحریریه را طراحی کردیم که افراد حاضر در استودیو میکوشند تصاویر دریافتی را بهصورت سوگواره همزمان با ضرباهنگ حرکتی برنامه و مجری، روی نمایشگرهای بزرگ داخل استودیو نشان دهند و اخبار دریافتی را با اسناد خبری همراه سازند.
نگاه تاریخی به اربعین چه سهمی از برنامه را به خود اختصاص دادهاست؟
یکی از جذابترین بخشهای برنامه «با کربلا» بخش تطبیقی سفرهای اربعینی زمان حال با دوران سابق است که همواره دارای موانع، خطرها و تهدیدهای بیشماری بوده؛ در بخشی از برنامه به بازخوانی تاریخ پیادهروی اربعین پرداخته میشود که چه روند و مسیری را طی کرده که امروز از سرتاسر جهان خیل مشتاقان به این سمت سرازیر میشوند و صحنههایی بیبدیل از عاشقی را رقم میزنند.
بخشهای دیگر برنامه ازجمله پویشها چگونه طراحی شده است؟
توجه دادن مخاطبان به مهربانی، مشارکت و همدلی، از اولویتهای عوامل «با کربلا» است که بر همین اساس، بخشی از برنامه تحت عنوان «بخش مهربانی» به دستگیری از کودکان یتیم و نیازمندان و مستحقان اختصاص دارد که این بار نیز مجری و عوامل برنامه باز هم با رویکرد تعاملی از مردم برای همراهی در امور خیر دعوت میکنند. بازخوانی تاریخ برخی از آیینهای مذهبی و شکل و شمایل سوگواری بر مبنای تصاویر دریافتی از مردم، توسط تحریریه نوجوان و جوان حاضر در استودیو، گویاسازی بسیار ارزشمندی است که به بازگویی آیینها و آداب و رسوم و شیوههای سوگواری اقوام مختلف میانجامد و مردم در پویش ارسال تصاویر عزاداری جمعی و فردی، این وجه از فرهنگ بومی خود را در برنامه «با کربلا» بیشتر معرفی میکنند.
ارتباط با کربلا چگونه است؟
گزارشهای سیدکاظم احمدزاده از استودیو کربلا نیز زیبایی لحظههای ارادت به امام حسین (ع) را صد چندان میکند. او مجری توانمندی است که به دلیل تجربه حضورش در کربلا بهخوبی توانایی خودش را در اجرای دلنشین و خالصانه نشان دادهاست.