به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، معاون سیمای فارس گفت: کُرُش حکایت محبان و عاشقان اباعبدالله است که نیمههای خزان به قصد ادای نذر به دل کوهستان می زنند تا شاید تلاششان مقبول بیفتد و حاجاتشان روا شود.علیرضا باغبانمنش افزود : به شیره پزی انگور در گویش محلی کُرُش گفته میشود، در این مستند، مخاطب با کار و تلاش مردم استهبان از ابتدا تا انتهای تولید انگور از جمله شیره پزی و تولید شربت انگور آشنا و شربت تهیه شده در مراسم چک چکوی روز عاشورا که سال 88 در فهرست میراث ناملوس کشور ثبت ملی شده، بین عزاداران و سوگواران سید الشهدا توزیع میشود.وی ادامه داد: هم آوایی مردم استهبان در تهیه شیره انگور از آداب آیین کُرُش است و پخش انواع موسیقیهای بومی و محلی در این مستند گوش مخاطب را می نوازد و تصویری روشن و بدون ابهام از این مراسم در ذهنش نقش میبندد.همچنین تهیه کننده و کارگردان این مستند گفت :کُرُش از صنایع کهن استهبان یا صابونات است که از گذشته تاکنون بخوبی از این میراث معنوی حراست و حفاظت شده و در عصر حاضر به همان سبک و سیاق انجام میشود.حمید بالو افزود: در این آیین، باغداران ابتدا انگورهای کشمشی را از باغ می چینند، سپس در سبدهای مخصوص حمل انگور، از باغ به خانه میآورند و انگورها را شسته در حوض مخصوص ریخته و روی آن با چکمه میروند و به اصطلاح لگدکوب میکنند تا کاملا آب انگور گرفته شود.آب انگور بدست آمده، از دریچه کوچک حوضچه خارج شده و در ظرفی جمع میشود سپس همه آب انگور را در ظرفهای پلاستیکی ریخته و به آن مقداری خاک رس مخصوص اضافه میکنند و تا صبح فردا به آب انگور دست نمیزنند. دلیل اضافه کردن خاک رس به آن، شفافیت و حلالیت است. صبح روز بعد آب انگور زلال شده را، در دیگهای مخصوص شیره پزی ریخته و آن را روی کوره میگذارند تا کاملا بجوشد. در حین جوشیدن آن را هم میزنند تا نسوزد و شیره خوشرنگ شود.این مراسم با حضور گرم و صمیمیشهروندان و برخی گردشگران از نقاط مختلف کشور و حتی خارج از کشور برگزار میشود .این مستند 24 دقیقه ای ، ساعت های 21 و 24 یکم آبان و ساعت 9 دوم آبان از شبکه مستند پخش خواهد شد.مستند محض کُرُش به تهیه کنندگی و کارگردانی حمید بالو، نویسندگی محمد جواد حسن شاهی، تصویربرداری مجید رحمانیان، تدوین محمد حسین ایزدی و صدابرداری محمد صادق عادل در سیمای فارس تولید شده است.