امروز چهارشنبه  ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳

انتشار کتاب«حکیم عمر خیّام؛ دیدگاه‌ های فلسفی استاد غلامحسین دینانی» در سروش

مشاهده ۳۷۸
۱۳۹۹/۱۰/۲۱- ۱۱:۲۷

انتشارات سروش کتاب«حکیم عمر خیّام؛ دیدگاه‌ های فلسفی استاد غلامحسین دینانی» با تحقیق و تدوین اسماعیل منصوری‌ لاریجانی از مجموعه کتاب‌ های برنامۀ تلویزیونی«معرفت» را منتشر کرد.

به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، در مقدمه کتاب«حکیم عمر خیّام؛ دیدگاه‌های فلسفی استاد غلامحسین دینانی»  آمده است:

حکیم عمر خیّام، فیلسوف بزرگ و ریاضی‌دان عالی‌مقام (440 ـ 430/530 ـ 508)، نحلۀ فلسفی خیّام مشایی است. اثر معروف او الکون و التکلیف است و هستی را با تکلیف همراه کرده است؛ یعنی انسان به تشخیص نیک و بد مکلف است. این در نظر سقراط به مفهوم فضیلت شباهت دارد. فضیلت، به‌نظر سقراط، بر تفکیک و تمایز میان«بودن» و «پنداشتن» استوار است.

افلاطون سقراط را فرد ممسکی گزارش نکرده است، درحالی ‌که خیّام فرد دین ‌دار و عارفی بوده است. آثار دیگر او عبارت اند از: رساله فی کلیه‌الوجود، رساله فی‌الوجود، و الضیاءالعقلی فی موضوع‌العلم‌الکلی.

اما مهم ‌ترین اثر وی همان الکون و التکلیف است که به دنبال حل معمای هستی است، و تا آخر عمر به مبدأ هستی فکر می ‌کرده است.

در میان همۀ مسائل مهم و مشکل فلسفی، به مسئلۀ تفاوت موجودات و اشرف ‌بودن برخی از آن‌ ها بر برخی دیگر اشاره کرده و آن را مشکل ‌ترین مسئله شمرده است. شاید مشکل‌ بودن آن، از این‌ جهت است که به مسئله کثرت و کیفیت پیدایش آن از وحدت منجر می‌ شود.

درست است که مفهوم واحد و کثیر از مفاهیم بدیهی و آشکار شناخته می‌ شوند، ولی از نظر اهل‌ تأمل، معنی وحدت و کثرت در زمرۀ تقابل چهارگانه نیست. اگر واحد و کثیر در ادامه متقابل باشند، دیگر نمی‌ توان یکی از این دو امر را صادر و دیگری را مصدر نامید؛ زیرا این دو امر متقابل در عرض یکدیگر بوده‌ اند و دو چیزی که هم‌ عرض باشند، از جهت درجۀ وجودی برابر خواهند بود.

مشکل دیگر در این باب آن است که اگر واحد و کثیر هم‌ عرض و متقابل شناخته شوند، وحدت و اصالت خود را از دست خواهند داد و نوعی ثنویت و دوگانگی مطرح خواهد شد و ...

 چاپ نخست این اثر در 224 صفحۀ رقعی، شمارگان 1000 نسخه و با قیمت 45000 در توسط انتشارات سروش منتشر شده است.

علاقه‌ مندان برای تهیه این کتاب می‌ توانند از طریق فروشگاه با شمارۀ 88310610 و یا فروشگاه اینترنتی با شمارۀ 66415401 تماس بگیرند. همچنین از طریق اینستاگرام انتشارات سروش به نشانی@soroushpub_com ، واتساپ به شماره 09301949130 و یا با مراجعه به سایت سروش www.sor ushpub.com، برای تهیه کتاب اقدام کنند.

تصاویر

امتیاز شما