رئیس رسانه ملی با تأکید بر ثبت و نمایش تاریخ حماسهآفرین ایران در آیین«خرم وطن» گفت: ما از تاریخ واقعی رشادت و حماسه قهرمانان دفاع مقدس آنطور که باید بهره نبردیم و هنوز راه زیادی پیش رو داریم تا آثار ماندگار بسیاری در این عرصه خلق کنیم.
به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، آیین قدردانی از هنرمندان راوی حماسه خرمشهر با نام«خرم وطن»، شامگاه دوم خرداد با حضور جمعی از مدیران رسانه ملی، مقامات فرهنگی و هنرمندان در مرکز همایشهای بینالمللی صدا و سیما؛ به همت مرکز بسیج سازمان برگزار شد.
پیمان جبلی، رئیس رسانه ملی و جواد رمضاننژاد، رئیس مرکز بسیج سازمان شامگاه دوم خرداد سال 1402 میزبان محمدحسین لطیفی، احمدرضا درویش، محمد گلریز، غلام کویتیپور، گلعلی بابایی و... شدند و از راویان حماسه خرمشهر در حوزه کتاب، موسیقی، فیلم و سریال قدردانی کردند.
پیمان جبلی، رئیس رسانه ملی در این مراسم با قدردانی از حضور خوننگاران و راویان هشت سال دفاع مقدس گفت: افتخار میکنم در شب سالگرد حماسه ماندنی آزادسازی خرمشهر و فتح خونین شهر در کنار شما هستم و شکرگزار دوران پرافتخار انقلاب و نعمت انقلاب اسلامی و امام (ره) که بر ما ارزانی شد.
جبلی، نفس گرم حضرت امام (ره)، خون پاک شهدا و اخلاص جوانان را رمز پیروزی در دوران پس از انقلاب دانست و افزود: اکنون پس از گذشت چهار دهه از عمر پرافتخار انقلاب اسلامی و پیروزیهای متوالی که برای ملت ما و برای تاریخ ما رقم خورد، خاطرات شیرینی از پیروزی و مقاومت در تاریخمان ثبت شده است.
مباهات به افتخارات ملی
رئیس رسانه ملی یادآور شد: افتخاراتی که جوانان این کشور رقم زدند، فراموش نشدنی است. آنان از ذره ذره خاک این کشور با قطره قطره خونشان حمایت کردند و اجازه ندادند یک میلیمتر از خاک این کشور به یغما برود.
وی با افتخار از این دوران یاد کرد و افزود: به خود میبالیم که این دوران نورانی و پرافتخار دفاع مقدس را درک کردیم، روز بهیادماندنی آزادی خرمشهر را درک کردیم و اشک شادی ریختیم و قابهایی از آن روزها در ذهنمان مانده که امروز با بزرگانی در این جمع پیوند خورده است.
جبلی رو به حضار گفت: زمانی بود که بیژن نوباوه جوان ۲۸ ساله با زبان خبر این حماسه را روایت کرد، یا صدای زیبای غلام کویتیپور حماسه جنگ را برای ما زنده کرد و بعد از جنگ، خاطرات شنیدنی گلعلی بابایی و مرتضی سرهنگی ما را در همان دوران و همان لحظات دفاع مقدس نگه داشت. اکنون نیز خواندن خاطرات سیده زهرا حسینی در کتاب «دا» که صفحه به صفحه آن اشک از چشممان جاری میکند، در ذهن ما نقش بسته است.
هرچه فیلم و سریال درباره خرمشهر بسازیم کم است
رئیس رسانه ملی با اشاره به کتب دفاع مقدس در نمایشگاه بینالمللی کتاب گفت: امسال در نمایشگاه کتاب با حجم عظیمی از کتابهای دفاع مقدس آشنا شدم. هر سال صدها اثر جدید وارد بازار نشر میشود، به طوری که احساس میکنم ما به عنوان رسانه ملی از بهرهگیری از ظرفیت این میزان کتاب که در فضای رمان، داستان و خاطرهنویسی خلق میشود، بهویژه عناوین متعددی که به قلم بانوان روایتگر قهرمان راهی بازار نشر شده، عقب ماندهایم.
وی هنرنماییهای قهرمانانه رزمندگان اسلام را ماندگار توصیف کرد و اظهار داشت: تمام آنچه تا الان از ابتدای روزهای انقلاب و تاریخ بهیادماندنی ایام دفاع مقدس در فیلم، داستان، شعر و هنر ثبت و ضبط شده، قطرهای از اقیانوس حماسهآفرینیهای دفاع مقدس است.
جبلی با اشاره به اهمیت تولید در حوزه دفاع مقدس تصریح کرد: تا سالهای سال هم که بنویسند و فیلم و سریال بسازند، باز هم در مقابل بزرگی رزمندگان و حماسه آفرینان خرمشهر ناچیز است. البته این به نوعی برای ما یک فرصت و ظرفیت بسیار بزرگ است و نشان میدهد که ما در تولیدات هنری هیچوقت معطل پژوهش نیستیم، چراکه تمام این داستانها و پژوهشهای واقعی دفاع مقدس توسط هنرمندان و سرگذشتنویسان و طراحان و هنرمندان ثبت و ضبط شده و ما باید توانایی بهتصویرکشیدن آن را داشتهباشیم.
شکست در جنگ برای ما به معنای پیروزی بود
رئیس رسانه ملی تصریح کرد: ما در آثار ثبتشده هنری دفاع مقدس و ادبیات این حوزه هیچگاه با واژه شکست بهمعنای پایان و نومیدی روبهرو نبودیم. رزمندگان ما حتی اگر در مقطعی از تاریخ جنگ، پیشبینیهای فرماندهان بهوقوع نپیوست نیز از پا ننشستند و در ادامه، رشادتها و شهامت رزمندگان و ارتش و بسیج و سپاه پیروزیهای بزرگی را برایمان رقم زد و این بهدرستی مصداق پیروی از آرمانها و مکتب جهادی امیرالمؤمنین(ع) و سیدالشهدا(ع) است.
وی با اشاره به فتوحات ملی تاریخ ایران گفت: در تاریخ معاصر و بهویژه در تاریخ چند دهه پس از پیروزی انقلاب، فتوحات ملی بزرگ ما از جمله فتح عظیم خرمشهر و پیروزیهای دیگر، در هشت سال دفاع مقدس رخ داد و هنرمندانی چون محمدحسین لطیفی، احمدرضا درویش و... آثار فاخر دفاع مقدس را خلق کردند، اما داستانهای واقعی و شورآفرین این مقاطع مهم دفاع مقدس با تاریخ کشورمان را باید همچنان در دست تولید و بازنمایی رسانهای داشته باشیم و با استعانت از خداوند از طی این مسیر خسته نشویم.
جبلی در ادامه با بیان اینکه استکبار همچنان دوران تجاوزگری را در ذهن دنیا بهعنوان نجات اخلاق و انسانها ثبت میکند، گفت: آنهایی که خودشان در انسانیت و اخلاق شکست خوردهاند و تاریخشان مملو از آدمکشی و جنایت است، وقتی به هنر و سینما میرسند، نه تنها آن دوران سیاه و تلخ تجاوز را در ذهن دنیا به عنوان دوران انساندوستی یا نجات فلان سرباز معرفی میکنند، بلکه از خودشان تصویر منجی مردم کره زمین را ترسیم میکنند و از جنایتهایشان افتخار میآفرینند.
رئیس رسانه ملی با تأکید بر ثبت و نمایش تاریخ حماسهآفرین ایران گفت: در مقایسه با ظرفیت بالا و وسعت رشادتها و قهرمانی جوانان، زنان و مردان ایران در دوران دفاع مقدس، هنوز از تاریخ واقعی رشادت و حماسه آنطور که باید بهره نبردهایم و هنوز هم راه زیادی پیش رو داریم تا آثار ماندگار بسیاری در این عرصه خلق کنیم.
وی در پایان با قدردانی از جامعه هنری برای ثبت حماسه پیروزی و آزادسازی خرمشهر گفت: تاریخ ما برای نسلهای آینده تاریخی مملو از الهام و آرامش است و امیدوارم هنرمندان این مرز و بوم با نگارش داستان و فیلمنامه گرفته تا خلق شعر و موسیقی و... به توفیقات بزرگی در ثبت این تاریخ پرافتخار دست پیدا کنند و خداوند توفیق ادای وظیفه و قدرشناسی نسبت به شهدا را به همه ما عنایت کند.
فتح بابی برای قدردانی از راویان جنگ
جواد رمضاننژاد، رئیس مرکز بسیج سازمان نیز در ابتدای این برنامه در سخنان کوتاهی به حضار خوشآمد گفت و افزود: رویداد «خرموطن» برای نخستین بار به منظور قدردانی از راویان حماسه خرمشهر برپا شدهاست و فرصتی است برای پاسداشت یاد امام (ره)، یاد شهدا و همچنین هنرمندانی که در این راه فعالیت کردند و امیدوارم فتح بابی برای ادامه این مسیر باشد.
اعتماد به جوانان رمز پیروزی ما بود
در ادامه سردار بهمن کارگر، رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در جایگاه حاضر شد و در سخنانی با اشاره به سالروز عملیات بیتالمقدس عنوان کرد: یکی از غفلتهایی که در انقلاب و دفاع مقدس شد، این بود که نقش امام (ره)را نتوانستیم در دفاع مقدس نشان دهیم.
وی اضافه کرد: وقتی جنگ شد و به ما هجمه صورت گرفت، رژیم بعث به انقلاب اسلامی حمله کرد، علاوه بر اینکه به ایران حمله کرد. امام(ره)توانست اتحاد را ایجاد کند؛ ارتش، سپاه، عشایر و از هر قشری به میدان آمدند تا ایران سربلند بماند. سردار کارگر تصریح کرد: ما دو صحنه در کشور داشتیم که مردم شادی کردند یکی پیروزی انقلاب و یکی فتح خرمشهر بود؛ عملیات بیتالمقدس یا آزادسازی خرمشهر بزرگترین عملیات بود.
رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس گفت: رژیم بعث با 13 لشکر به ما حمله کرد. با 300 هواپیما شروع کرد، ولی در پایان جنگ بیش از ۶۰ لشکر و بیش از ۶۰۰ هواپیما داشت. بعد از خرمشهر باید دفاع مقدس ادامه پیدا میکرد، چون هنوز دشمن در زمینهای ما بود. وی ادامه داد: آزادی و امنیتی که الان داریم محصول ایثار و فداکاری ملت ایران و امام (ره) است. سردار کارگر با بیان اینکه متوسط سن شهدای ما در دفاع مقدس بین ۲۰ تا ۲۳ سال و سن فرماندهان لشکر بین ۲۰ تا 30 سال بوده است، گفت: اعتمادی که امام (ره) به جوانان داشت سبب این پیروزی شد و امروز نیز مقام معظم رهبری(مدظله العالی) با اعتمادی که به جوانان کرده این مسیر را ادامه دادهاست.
رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در بخش دیگر به هنرمندان اشاره و عنوان کرد: امروز هرچه از دفاع مقدس در حافظه مردم است از هنرمندان است. آقای درویش، آقای گلریز اینجا هستند یا آقای لطیفی که فیلم«غریب» را ساختهاند. اگر دفاع مقدس را در قاب هنر نیاوریم، نمیتوانیم موفق شویم؛ باید در هنر، سرود، شعر و... بیاید. یک فیلم سینمایی یک عملیات را معرفی میکند. وی اضافه کرد: از آقای جبلی، رئیس سازمان صداوسیما هم تشکر میکنیم. صداوسیما همیشه از ما جلوتر بودهاست. صداوسیما مجموعهای انقلابی و همیشه پای کار نظام است. سردار کارگر در پایان با اشاره به محدودیتها و تحریمهایی که از آن زمان به ایران تحمیل شد، گفت: ما در جنگ حتی سیم خاردار هم وارد میکردیم و امروز ما را متهم میکنند که موشک و پهباد میسازیم. نظام جمهوری اسلامی آینده فوقالعاده درخشانی دارد، اما این سختیها هم هست.
تجلیل از راویان حماسه خرمشهر
در ادامه این مراسم از هنرمندان و راویان حماسه خرمشهر قدردانی شد. عبدالحمید قدیریان، کاظم چلیپا، محسن نفر، اسماعیل داوریفر، بهزاد عبدی به خاطر سمفونی«در محاصره»، امیر راغب (فرزند احمدعلی راغب)، محمد گلریز، خیرالله تقیانیپور (کارگردان «نجلا»)، امیرمهدی پوروزیری (کارگردان «مینو»)، محمدرضا شفیعی (تهیهکننده «کیمیا»)، پرویز یشایایی، منیره قیدی (کارگردان«دسته دختران»)، انسیه شاه حسینی، محمدحسین لطیفی و غلام کویتیپور از جمله راویانی بودند که مورد تجلیل قرار گرفتند.
غلام کویتیپور پس از تجلیل در روی سن، در سخنان کوتاهی گفت: ان شاءالله در عمل پاسدار خون شهدا باشیم و از آنها پلی برای خود نسازیم.
محمدحسین لطیفی هم اظهار داشت: همه شهدا رفتند و ایران را به ارث گذاشتند؛ باید بتوانیم این میراث را حفظ کنیم. خدا شاهد است در طول ساخت فیلم«روز سوم» میفهمیدم شهدا کمک میکنند و الا نه قصه و نه شرایط مهیایی بود. همین موسیقیای که از فیلم میشنوید در سه شب ساختهشد. خدا را شاکرم که این فیلم و بعد از آن هم«غریب» نصیب من شد.
بخشی از این مراسم هم یادبودی از مجید انتظامیبود که با پخش مستندی کوتاه از او صورت گرفت. او که به دلیل کسالت در این مراسم حضور نداشت با پیامی ویدئویی این مراسم را همراهی کرد.
در ادامه با حضور سردار کارگر، پیمان جبلی و محمدحسین لطیفی از فیلمنامه احمدرضا درویش با عنوان«درخشش» رونمایی شد.
احمدرضا درویش در ادامه گفت: صحبت از سینمای دفاع مقدس و خرمشهر است و خواهشی از همه دوستان دارم. وقتی صحبت از سینمای جنگ میشود، نمیتوان نام رسول ملاقلیپور را مطرح نکرد. او معلم من بود. او پرچم سینمای دفاع مقدس در کشور است که خدمات بسیاری به این سینما کرد. او پرشی برای سینمای ایران داشت.
وی یادآور شد: ما در عرصه فیلمبرداری، طراحی صحنه برای این سینما شخصیتهای بزرگی داریم: مجید میرفخرایی، محمد آلادپوش و... و همه اینها مدیون یک مرد بزرگ است که دیدهبان سینمای دفاع مقدس محسوب میشود؛ یعنی ابراهیم حاتمیکیا. او دیدهبان سینمای ملی ایران است. از همه کسانی که پیشکسوت هستند تشکر میکنم؛ من مدیون آموزههای حاتمیکیا هستم.
در این مراسم، ارکستر مجلسی تهران با حضور بهزاد عبدی (تنظیمکننده)، آرش امینی (رهبر ارکستر) و جاوید عسکری (خواننده) قطعاتی را به یاد خرمشهر اجرا کرد.
آلبوم عکس خبر را اینجا ببینید