پیشنشست همایش هوش مصنوعی فرهنگ و علوم اسلامیبا موضوع «الزامات حوزه مطالعات بنیادین هوش مصنوعی» با حضور حجتالاسلام دکتر مهدی جعفرزاده، قائممقام علمی همایش هوش مصنوعی فرهنگ و علوم اسلامی و حجتالاسلام دکتر سیدامیر سخاوتیان، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد و رئیس دانشکده مطالعات بنیادین هوش مصنوعی به عنوان ناقد جلسه در ادارهکل پژوهشهای اسلامی رسانه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، حجتالاسلام دکتر مهدی جعفرزاده، قائممقام علمی همایش هوش مصنوعی فرهنگ و علوم اسلامی در تعریف هوش مصنوعی گفت، فناوریای است که میتواند به یکسری قابلیتهای ادراکی نزدیک به انسان یا حتی قویتر از انسان در حوزه تحلیل، حل مسئله و پردازش دست پیدا کند و برای اینکه به تعریف دقیقتری دست پیدا کنیم، باید به درک عمیقتری از بُعد فناوری رسید. وی فناوری را شامل سه عنصر دانش، هنر و مهارت و خلاقیت دانست که در کنار هم قرار میگیرند تا منابع و امکانات به ابزارهایی تبدیل شوند و نیازهای انسان را برطرف کنند. وی افزود اگر قرار است مطالعات بنیادین در این حوزه انجام شود باید به بحث دانش توجهی خاص داشت.
این پژوهشگر، مصرفگرایی و سبک زندگی غربی را از پیامدهای فناوری مدرن دانست و گفت: اگر بپذیریم فناوری دارای روح و احساس است نباید خود را در مقابل آن ناتوان بدانیم بلکه میتوان با متدهایی روح را به استحاله درآورد و متناسب با فرهنگهای مختلف آن را بومیسازی کرد (هرچند به سختی).
وی هوش مصنوعی را یک دانش میانرشتهای معرفی کرد و افزود: اگر بخواهیم به هوش مصنوعی مطلوب متناسب با فرهنگ اسلامی ـ ایرانی برسیم لازمه آن تحول در حوزه انسانی، اسلامی و فنی است. اگر ما بتوانیم ضریب نفود بالای هوش مصنوعی در بین فناوریها و ضریب نفوذ بالای گفتمان اسلامی را از بین گفتمانها مطرح جهان، با هم جمع کنیم، جهش مورد انتظار اتفاق میافتد و ما به سطحی از فناوری میرسیم که متفاوت از فناوریهای موجود است و میتوان به تمدن نوین اسلامی دست پیدا کرد.
جعفرزاده گفت: هوش مصنوعی برخلاف سایر فناوریها، سعی دارد قابلیت ادراک را به ماشین بدهد چنانکه انسان در مواجه با آن تصور کند با موجودی دارای قوای ادراک و احساس ارتباط دارد و فقط ابزارهای ادراکی او متفاوت است و انسان را به یک همسانانگاری رساند. به همین دلیل هوش مصنوعی از قدرت نفوذ بالایی برخوردار است و تمام کشورها سعی در پیشرفت در این زمینه دارند، همانطور که حضرت آقا هم فرمودند ما باید در این زمینه به ده کشور اول برسیم.
nکتر سیدامیر سخاوتیان، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد و رئیس دانشکده مطالعات بنیادین هوش مصنوعی ;i به عنوان ناقد در جلسه حضور داشت در انتقاد به مسئله روح و احساس در هوش مصنوعی گفت: هوش مصنوعی یک ترجمه اشتباه است؛ چراکه اصلاً هوش نبوده و ادراکی ندارد، صرفاً به وسیله سنسورها و حسگرها دیتاها را به دست آورده و بر اساس الگوریتم طبقهبندی میکند. در واقع ترجمه دقیق این پدیده؛ جماد پویا است که نفس جمادی دارد و به دلیل وجود الگوریتم پویاست. وی هوش مصنوعی را لبه فناوری عالم دانست که اگر آن را فتح نکنیم از دنیا عقب میمانیم.