امروز يك شنبه  ۲۲ مهر ۱۴۰۳
گفت‌وگو با مدیرکل هنرهای نمایشی و هنرمندان این عرصه
گفت‌وگو با مدیرکل هنرهای نمایشی و هنرمندان این عرصه

«تخیل» و «امید» جان‌مایه‌های رادیو نمایش

۱۴۰۳/۰۴/۱۷- ۱۹:۵۶

شاید به تصور برخی‌ها، رادیو رسانه‌ای ساده باشد، ولی با گرفتن یک موج در همین رسانه ساده می‌توان وارد دنیای رنگارنگی شد؛ دنیایی آکنده از صداهای مختلف، صداهایی که خاطراتی زیبا را در ذهن زنده می‌کند. درباره این خاطرات می‌توان ساعت‌ها صحبت کرد. کافی است تاریخچه رادیو نمایش را با هم مرور کنیم و ورق بزنیم، آن‌وقت است که به نمایش‌های رادیویی شیرین و هیجان‌انگیزی می‌رسیم؛ داستان‌هایی که نشان می‌دهد عوامل سازنده برای آن وقت گذاشته‌اند.

به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، به همین دلیل در قالب پرونده‌ای به مناسبت سالروز رادیو نمایش با محسن سوهانی، مدیرکل هنرهای نمایشی و رادیو نمایش و هنرمندان گفت‌وگو کرده‌ایم.

 محسن سوهانی، مدیرکل هنرهای نمایشی و رادیو نمایش در سیزدهمین سالگرد تأسیس رادیو نمایش، «تخیل» و «امید» را جان‌مایه‌های این شبکه رادیویی دانست.  وی افزود: خیال و تخیل، جوهره اصلی هنر، ادبیات و نمایش به شمار می‌روند؛ از وهم گرفته تا رؤیا و الهام و مراتب قدسی، از دوره یونان باستان تا فلسفه و عرفان اسلامی، همه با خیال و تخیل پیوند دارند و اندیشمندان بسیاری از افلاطون و ارسطو تا فارابی و سهروردی و ابن‌سینا تا ساموئل کالریج و ژیلبر دوران بدان پرداخته‌اند.

 رادیو نمایش؛ همچنان پرمخاطب

وی ادامه داد: در غرب، برخلاف دیدگاه اسلامی، خیال در بیشتر موارد در مقابل عقل قرار گرفته است، ولی در حکمت اسلامی یکی از مراتب پنج‌گانه وجودی عالم هستی و یکی از ساحت‌های معرفتی نفس انسان است؛ پلی میان دو عالم محسوس و معقول. امکانی که مرغ جان را از قفس تن پرواز می‌دهد و نخستین تجربه‌اش از شنیدن لالایی‌ها و قصه‌های مادرانه در دوران کودکی شکل می‌گیرد.

سوهانی گفت: نمایش رادیویی یکی از خیال‌انگیزترین قالب‌های هنری تمام تاریخ است. ذات نمایش رادیویی، تعاملی و گرم است و گرم‌ترین ابزار رسانه‌ای در بین رسانه‌های توده‌وار محسوب می‌شود، چون کارگردان در نمایش رادیویی، خود، مخاطب است که باید در ذهنش تجسم کند؛ بازیگر انتخاب کند و طراحی صحنه انجام بدهد و این باعث می‌شود که از ذهن کار بکشد.

مدیر رادیو نمایش افزود: برای همین روان‌شناسان به کهنسالانی که درگیر فراموشی و زوال عقلند یا کودکانی که مشکل عدم تمرکز یا مشکل یادگیری دارند، شنیدن نمایش رادیویی را توصیه می‌کنند. سوهانی تأکید کرد: رادیو نمایش با وجود فراز و نشیب‌ها در دوران مختلف، همچنان جزو رادیوهای تخصصی پرمخاطب بوده و به گواه آمار مرکز تحقیقات سازمان و آماری که از فضای مجازی برآمده است، رتبه خوبی در بین شبکه‌های معاونت صدا دارد.

سوهانی خاطرنشان کرد: ما در دوره جدید، برنامه‌ریزی ویژه‌ای در حوزه فضای مجازی داشته ‌و سعی کرده‌ایم از درگاه‌های مختلف فضای مجازی، مخاطب را همراه کنیم که در این زمینه توفیقات بسیاری کسب کرده و توانسته‌ایم مخاطب جوان را درگیر رادیو نمایش کنیم. وی همچنین در پاسخ به این سؤال که برای تحول رسانه، چه موضوعاتی در اولویت رادیو نمایش است، گفت: هر 12 محور سند تحول به‌طور ویژه جزو موضوعات راهبردی ما بوده است که در فرایندی کارشناسانه و تخصصی این راهبردها را تبدیل به محتوای رسانه‌ای و متن نمایشی کرده‌ایم.

مدیرکل هنرهای نمایشی رادیو ادامه داد: اگر نماد توسعه فرهنگ ایرانی را سیمرغ در نظر بگیریم که اصل آن با هم‌گرایی شکل می‌گیرد، همین شاکله، مؤلفه‌های هویتی و فرهنگی، ملی و دینی و گفتمان انقلاب اسلامی ما را در بر می‌گیرد، چراکه توأمان سعی کرده‌ایم به تمام این ابعاد توجه داشته باشیم و بین هویت ارزشمند ملی با نیاز و میل مخاطب جوانمان پل بزنیم.

سوهانی افزود: مجموعه هنرهای نمایشی و رادیو نمایش، ابعاد و زوایایی مختلف دارد و مفتخر است که جمعی از برجسته‌ترین چهره‌های هنرهای نمایشی در آن حضور دارند که رسیدگی به امور این عزیزان خود مسئله‌ای بزرگ است. مدیر رادیو نمایش تأکید کرد: در جشن 13‌سالگی رادیو نمایش، آرزو می‌کنم هنرمندان فرهیخته‌اش شاد و سبز باشند و برقرار؛ همواره قدر ببینند و بر صدر بنشینند تا با جادوی صدا و اکسیر خیال، سایه امید را بر سر مردم نازنین ایران‌زمین مستدام بدارند. در ادامه همچنین تعدادی  از هنرمندان رادیو نمایش به مناسبت سالگرد تأسیس این شبکه رادیویی صحبت کردند.

 تقویت متون نمایشی

امیرعباس توفیقی، بازیگر در این‌باره توضیح داد: حدود 30 سال است که در رادیو مشغولم. اتفاقی بسیار خوب که در دوران اخیر رخ داد، ساماندهی هنرمندان رادیو نمایش بوده و این موضوعی بسیار مهم است. از زمانی که دکتر جبلی منصوب شده‌ است، این اتفاق خوب رخ داده و هنرمندان با انگیزه بیشتری کار می‌کنند. امیدوارم مدیر رادیو نمایش نیز موجب قوی‌تر شدن متون نمایشی و اجراها شود. سالگرد رادیو نمایش را به همه دوستان ستادی، هنری، خدمات و شنوندگان رادیو نمایش تبریک می‌گویم.

 مدیری همراه و همدل

ژاله محمدعلی، تهیه‌کننده در ادامه افزود: 29 سال است که در سازمان کار می‌کنم. از سال ۱۳۸۹ در اداره‌کل هنرهای نمایشی رادیو مشغول به فعالیت بوده‌ام و از زمان تأسیس رادیو نمایش با رادیو نمایش همکاری کرده‌ام. در رادیو نمایش رو به بهبود و ساختن و تغییر هستیم. با وجود بعضی از مشکلات که همه جا هست هر روز می‌بینیم جدول پخش تغییر می‌کند و برنامه‌هایی جدید می‌آید و این پویایی شبکه را نشان می‌دهد،. اما مهم این است که همه ما تلاش می‌کنیم به نقطه مطلوب برسیم. امیدوارم شاهد پیشرفت‌های روز به روز رادیو نمایش باشیم.

 تولد رادیو نمایش، مبارک نسل‌های جدید و آینده

فریدون محرابی، کارگردان و بازیگر رادیو نمایش نیز با بیان اینکه تبریک گفتن برای سالگرد رادیو نمایش همانند تبریک گفتن روز تولد یکی از اعضای خانواده‌ام یا یکی از صمیمی‌ترین دوستان زندگی‌ام است گفت: تولد رادیو نمایش مبارکمان باشد. مبارک نسل‌های جدید و نسل‌های آینده که از این امکان بتوانند برای ارتباط و انتقال مفاهیم و احساسات زیبا و نهایتاً همدلی اشتراک‌آمیز استفاده کنند.

 32 سال با رادیو نمایش

محمد آقامحمدی، بازیگر و کارگردان بیان کرد: 32 سال است که در رادیو نمایش مشغول به کار بازیگری و کارگردانی هستم. دراین چند سالی که افتخار همکاری با رادیو نمایش را داشته‌ام، اتفاقات جدیدی در دوره مدیریتی اخیر از قبیل رسیدگی به معاش و تبدیل وضعیت استخدامی هنرمندان رخ داد. امیدوارم این اتفاقات خوب ادامه پیدا کند و هنرمندان به آن چیزی که سال‌ها به دنبال آن بوده‌اند، برسند.

 آثار ارزشمند

رامین آریاشکوه، صدابردار رادیو افزود: حدود 18 سال است که در رادیو ارگ مشغول خدمتم و با رادیو تهران و رادیو نمایش از بدو شروع و تأسیس همکاری دارم. امیدوارم که رادیو نمایش روز به روز پربارتر و در مسیر درست‌تر قرار بگیرد و کارهایی بهتر و ارزشمندتر ارائه دهد.

 تحولات‌ مثبت

سیده فاطمه میرباقری، گوینده پخش رادیو نمایش گفت: از زمانی که در این شبکه مشغول به کارم، تغییر و تحولات مثبت و خوب اتفاق افتاده که بسیار مشهود  است. حال و هوای پخش تغییر کرده و عوامل باانگیزه‌تر شده‌اند. امیدوارم همکاران بتوانند رادیو نمایش را به جایگاهی رفیع برسانند.

 رادیو نمایش همچون خانه

میثم کریمی، مجری و تهیه‌کننده هم توضیح داد: اولین بار وقتی به بازار تهران آمدم همراه آقای ساکی از برجستگان حوزه رسانه بودم. به‌اتفاق وارد رادیو نمایش شدیم و او رادیو نمایش را به من نشان داد. هنگام خروج با خودم گفتم کاش بتوانم روزی با رادیو نمایش همکاری کنم. بعد از دوسال، روزی یکی از تهیه‌کننده‌ها با من تماس گرفت و از من برای همکاری دعوت کرد.

 این اتفاق باعث حضور هر روزه من در رادیو نمایش شد. دلبستگی شدیدی در خود احساس کردم و برای من رادیو نمایش جایگاه خانه را پیدا کرد، آن‌هم خانه رادیویی اول من؛ رادیویی که آن را با هیچ رادیو دیگری عوض نمی‌کنم. در دوران مدیریت فعلی شاهد احیای برخی موارد در رادیو نمایش هستیم، مانند برنامه‌ها، بعضی از نمایش‌ها، تکریم هنرمندان و.... اما چیزی که من تجربه کردم اعتماد به جوانان بود که به رادیو نمایش کمک کرد. من کار حرفه‌ای خود را با رادیو نمایش شروع کردم و بی‌نهایت دوستش دارم.

امتیاز شما