امروز دوشنبه  ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۳

روایتی از پدر علم جغرافیای ایران در «چراغداران»

مشاهده ۱۳۳
۱۴۰۰/۰۶/۱۰- ۱۲:۰۹

برنامه «چراغداران» رادیو فرهنگ، فردا ۱۱ شهریور به روایت زندگی پرفسور محمد حسن گنجی، پدر علم جغرافیای کشورمان اختصاص دارد.

به گزارش روابط عمومی رسانه ملی، محمدحسن گنجی با سال‌ ها تحقیق و پژوهش‌ های فراوان، حیاتی تازه به دانش جغرافیا بخشید و زمینه‌ ساز رشد و پیشرفت این علم در کشور شد. در برنامه « چراغداران» امروز، بهروز رضوی بخش هایی از داستان زندگی وی را روایت می‌ کند.
محمد حسن گنجی، پدر علم جغرافیای ایران دارای ۱۳۰ اثر برجسته علمی و تخصصی به زبان‌های فارسی و انگلیسی و تربیت کننده ۱۱ نسل استاد عالی در حوزه جغرافیاست.
محمد حسن گنجی در سال ۱۲۹۱ در شهرستان بیرجند به دنیا آمد. پدر او، ابوتراب مدت‌ ها نایب‌ الحکومة شهر قاین بود. گنجی‬ تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در زادگاه خود گذراند و پس از آن برای ادامه تحصیل به تهران مهاجرت کرد. در تهران به دارالمعلمین عالی رفت و در‎ ‎رشته تاریخ و جغرافیا تحصیل کرد و به درجه کارشناسی ‏رسید. سپس در حدود سال ۱۳۱۲ به ‎عنوان دانشجوی برگزیده به اروپا اعزام شد و در دانشگاه ویکتوریا منچستر انگلستان به تحصیل ادامه داد و در سال ۱۳۱۷، لیسانس تخصصی خود را در جغرافیا اخذ کرد و سپس در‎ ‎گروه تخصصی جغرافیا در دانشگاه منچستر نام‌نویسی کرد و پس از چهار سال توانست لیسانس‎ ‎تخصصی و ممتاز در جغرافیا‎ را به دست آورد که برابر کارشناسی‌ ارشد به شمار می‌ آید.
محمد حسن گنجی از سال ۱۳۱۷ تا ۱۳۵۴ در دانشگاه تهران به تدریس اشتغال داشت و به عنوان اولین شخصی که جغرافیای نوین را وارد برنامه‌ های دانشگاهی کرده‌است، شناخته می‌ شود و به عنوان بنیانگذار سازمان هواشناسی ایران از وی نام می‌ برند.
وی در سال ۲۰۰۱ از سوی سازمان جهانی هواشناسی به عنوان دانشمند برتر جهان و دانشمند سال هواشناسی معرفی شده است. او در بیست و نهمین کنگره ‏اتحادیه بین‌المللی جغرافیایی در کره‎ ‎جنوبی در سال ۲۰۰۰ میلادی به عنوان یکی از ۱۵ جغرافی‌دان ‏برجسته جهان شناخته شد و‎ سازمان هواشناسی جهانی، جایزه علمی سال ۲۰۰۱ خود را به وی اعطا ‏کرد. ‬
محمدحسن گنجی ۲ مرداد ماه ۱۳۹۱ درگذشت و در بوستان دکتر محمد حسن گنجی در خیابان توحید، چهره در نقاب خاک کشید.
برنامه «چراغداران» به تهیه کنندگی حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی ساعت ۱۲:۴۰ روی آنتن رادیو فرهنگ می رود.

امتیاز شما